Reiki in practica medicala

Reiki este o tehnica japoneza de reducere a stresului, de relaxare si de imbunatatire a calitatii vietii prin utilizarea energiei universale (energie denumita si qi, ki sau prana), care poate fi trasmisa spre sine sau spre o alta persoana in scopuri benefice.

Reiki este o metoda complementara recunoscuta oficial de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Energizarea/ terapia Reiki,  metoda Usui Shiki Ryoho (una dintre scolile de Reiki autentice, traditionale si recunoscute international) este sigura si non-invaziva.
Reiki in lume si-a demonstrat utilitatea in hospice-ri, spitale, ingrijirea bolnavilor la domiciliu, in sala de urgenta, in sala de operatii, in centre unde se efectueaza transplanturi, in pediatrie, in ginecologie – prin facilitatrea relaxarii, reducerea anxietatii si durerii, putand fi folositor si in completarea terapiilor pacientilor cu cancer.

Atunci cand sunt folosite tehnici holistice (minte-corp-spirit), acestea aduc beneficii la nivelul tuturor celor trei nivele. Pacientii au adesea un sentiment mai mare de implinire datorita participarii lor in procesul de vindecare si implicarii lor in luarea deciziilor cu privire la tratamentul lor. Aceasta filozofie integrativa este cea mai buna cale spre vindecare.

Reiki este o metoda care completeaza procedura de ingrijire medicala si nu este o alternativa sau nu inlocuieste actul medical. Practicam Reiki in paralel cu menţinerea tratamentului medical. Reiki relaxeaza, poate fi de mare folos in sistemul medical deoarece linisteste in situatii in care pacientul este agitat, este in criza acuta de durere, este panicat sau isteric, este speriat de o interventie chirurgicala etc.

Este foarte important ca atunci cand se realizeaza tratamente Reiki in spitale sau cabinete sa existe siguranta ca pacientul intelege ce este Reiki si este de acord cu tratamentul Reiki. De asemenea, este important de explicat ca Reiki este de natura spirituala si ca iubirea si compasiunea sunt o parte importanta din practica sa, dar ca nu este o religie si este compatibila cu credintele lor religioase.

In folosirea Reiki traditional nu sunt contraindicatii si nici riscuri pentru ca nu implicam vointa, nu aplicam diagnostic, nu administram/ recomandam remedii, nu aplicam creme/ solutii, nu manipulam corpul, nu folosim tehnici de tip new-age; doar atingem usor sau ne apropiem mainile de celalalt.

Recomand practica Reiki, autoenergizarea zilnica cadrelor medicale si persoanelor care lucreaza cu oamenii, care au o profesie solicitanta, deoarece Reiki ne ajuta sa avem resursele de energie necesare pentru multiplele activitati, reduce stresul, ne ajuta sa facem fata mai usor unor situatii dificile si previne starea de burn-out/ ardere profesionala.

Metoda este folosita de peste 90 de ani si are o popularitate in crestere. Un studiu efectuat in 2007 de catre National Health Interview Survey din SUA http://www.cdc.gov/nchs/data/nhsr/nhsr012.pdf indica faptul ca 1,2 millione de adulti si 161.000 copii au beneficiat de una sau mai multe sesiuni de energizare cum ar fi Reiki, in anul precedent. Conform American Hospital Association, in 2007, 15% sau peste 800 de spitale Americane au oferit Reiki ca parte a serviciilor spitalicesti.

Conform informatiilor pe de http://www.reiki.org/reikinews/reiki_in_hospitals.html Reiki este o metoda de reducere a stresului si sustine refacerea sanatatii, prin aplicarea palmelor pe anumite zona ale corpului. Cateva institutii medicale in care Reiki este acceptat ca un mod semnificativ si eficient financiar pentru imbunatatirea ingrijirii pacientului. Reiki este utilizat la Hartford Hospital http://www.harthosp.org/integrativemed/Therapies/ReikiTherapy/default.aspx si in cateva spitale pentru pacientii bolnavi de cancer: Dartmouth Hitchcock Medical Center (Lebanon, NH), Integrative Medicine Outpatient Center in cadrul Memorial Sloan Kettering Cancer Center (New York, NY), Integrative Therapies Program for Children with Cancer la Columbia Presbyterian Medical Center (New York, NY), Metropolitan South Health Center. Folosit in paralel cu tratamentul conventional al cancerului Reiki ajuta la reducerea efectelor negative ale chimioterapiei, imbunatateste sistemul imunitar, reduce anxietatea, sustine o gandire si atitudine emotionala pozitiva, reduce stresul si ajuta relaxarea. Reiki este de asemenea folosit in Mercy Hospital (Portland, ME), Willcox Memorial Hospital (Lihue, Kauai, Hawaii), Center for Integrative Medicine at George Washington University Hospital (Washington, D.C.), Samuels Center for Comprehensive Care at St. Lukes-Roosevelt Hospital Center (New York, NY), Siloam (Philadelphia, PA), Tucson Medical Center (AZ), California Pacific Medical Center (CA), Portsmouth Regional Hospital (NH), Marin General Hospital (CA), University of Michigan Hospital (MI), Foote Hospital (MI), The Manhattan Eye, Ear si Throat Hospital (NY).

Spitalele trec prin schimbari majore, trebuie sa reduca costurile si in acelasi timp sa imbunatateasca ingrijirea pacientilor. Reiki nu cere deloc tehnologie si multi practicati Reiki isi ofera serviciile gratis. Astfel Reiki este un foarte bun mod de a imbunatati ingrijirea in timp ce se reduc costurile. Experienta a confirmat ca Reiki este util in timpul ingrijirii medicale. Patricia Alandydy este maestru/profesor Reiki Master si director adjunct la Servicile Chirurgicale la Portsmouth Regional Hospital in Portsmouth, New Hampshire http://portsmouthhospital.com/hl/?/37434/Reiki. Cu sprijinul directorului Jocclyn King si CEO William Schuler, ea a facut accesibile serviciile Reiki pentru pacietii din Departamentul de Chirurgie. Sedintele Reiki erau oferite de personalul spitalului pregatit de Patricia. Daca pacientii cereau, Reiki era incorporat in asistenta din dimineata operatiei si o sedinta aditionala de 15-20 minute era acordata inainte de transportul in sala de operatii. Reiki era practicat uneori si in sala de operatii la Portsmouth Regional. Pacientii tratati nu au avut obisnuita depresie postoperatorie si s-au refacut mult mai rapid dupa interventie, au acuzat mai putine dureri si au colaborat mai bine cu cadrele medicale.  Serviciile Reiki au inceput in aprilie 1997 si pana in 2008 fusesera facute 8000 de sedinte Reiki.