A stresszmenedzsment az egyén azon türőképessége amit a mindennapos kihívasokkal szemben fejt ki, illetve ezeknek az eredetét próbálja felismerni majd egyéni kiegyensúlyozódási technika elsajátításával csőkkenti reakcióját a belső és külső hatásokkal szemben.

stres2Hans Selye aki a stressz tanulmányozására szkosodott, már 1956-ban arra a követketzetésre jutott hogy adott helyzetben a stressz jellege ugyanúgy lehet nagtív mint pozitív. A stressz bizonyos határig serkentőleg hathat ránk, akár az alkotókészségünkre akár védelmünkre, felgyorsíthatja szervezetünk reakcióját vészhelyzetekben. Ebben az esetben szívünk gyorsabban kezd verni, agyunk tőbb oxigént kap, megfeszülnek az izmaink, stb. – azért hogy a végkifejlet pozitív legyen.
Az álandó stressz viszont fáradtságot okoz, hull a hajunk, rosszul alszunk, megnő a vérnyomásunk, szívünk kihagy, gyengül a szervezetünk ellenállóképessége, elhízunk, s gyengül a nemi teljesítőképességünk, stb.

A stresszet kivaltó tényezők különbözöek, pl. csendes életünkben semmitmondó eseményben lehet részünk (megkarcolják autónkat) és máris elönt minket a düh (stressz). Ez stressz külső behatás, és ugyanilyen a munkahelyi, a kapcsolati, a családi vagy akár pényügyi konfliktusokból adodó stressz. Sokunkban ugyanez az élmény tesz próbára már ha csak ezekre a helyzeteket eszünkben felidézzük, ebben az esetben belső stresszről beszélünk. Egyeseket ezeknek az élmények az átélése, újbóli és többszörös felidézése elmélyíti ezt az állapotot.
A stressznek érzelmi és lelki okai lehetnek, mindannyiunkban már felmerült már a „miért éppen velem történik?” kérdés. Sőt, még egy boldog esemény is stresszállapotba vihet, mint az esküvönk, gyerekünk születése, új házba költözés, munkahelyi előléptetés.
                                                                   
A stressz előjelei: lankad a figyelmünk, türelmetlenek vagyunk, fáj a fejünk, meddőség, fekély, alacsony vagy magas vérnyomás, álmatlanság, gyors lefogyás vagy elhízás, itomfájdalmak, hajhullás, ingerültség, és így tovább. Nagyon fontos felismerni a stresszállapotot kiváltó okokat és előjeleit, ezeket egeszséges életmóddal hatástalanítani.

 • Ingerültek és nem tidják miért?
 • Környezetükkel megromlott a kapcsolatuk?
 • Bűntudat győtri?
 • Állandóan kellemetlen emlékek rémlenek fel?

stres1Ideje megoldást keresnie!

Figyelem! Szélsőséges esetben a stressz halálunkat is okozhatja! A stresszmenedzsment tehnikák jó hatással vannak szervezetünkre, de a súlyos stresszállapotok komoly szervi próblémákat is okoznak és orvoshoz kell fordulni!
Testünk három lépésben reagál a stresszre:

 1. figyelmeztető: testünk andrenalint termel leküzdeni a stresszállapotot, szívünk gyorsabban ver, gyorsabban lélegzünk, megfeszülnek az izmaink, azért hogy egy vészhelyzetből kimeneküljünk
 2. ha tovább tart a stresszállapot, szervezetünk az új állapothoz alkalmazkodik és hormonokat választ ki, ez hosszú távon (pihenés és lazítás hiányában) fáradékonnyá válunk, figyelmünk lankad, elhízunk vagy lefogyunk.
 3. akut stresszállapot: szellemileg és testileg kifáradunk, szervezetünk teljesen lemerül és ennek következtében megbetegedünk.

Többféleképpen küzdhetjük le vagy vészeljetjük át a stresszállapotokat:

 • cselekvőkészséggel – szembeszállunk az állapotot kiváltó tényezőkkel, megváltoztatjuk munkahelyünket, környezetünket
 • érzelmi képességünkkel – nem áll módunkban a helyzetet megváltoztatni, de másképp értelmezhetjük, és érzelmileg másképp dolgozzuk fel illetve elfogadjuk
 • elfogadókészséggel - nem áll módunkban a helyzetet megváltoztatni és érzelmeinket sem tudjuk ellenőrizni, ekkor az állapot túlélésére kell összpontosítanunk

A jó közérzetet elérhetjük, ha:

 • beosztjuk idönket és munkánkat
 • megtanulunk NEM-et mondani
 • mindennap kitüzzük feladatainkat, és fontossági sorrendben el is végezzük
 • amit elkezdünk azt be is fejezzük
 • rendszeres időközönként tartunk szünetet, kétoránként tíz percet, lazítsunk, meditáljunk, végezzünk légzésgyakorlatokat
 • megtanuljuk felismerni a saját stressz előjeleinket és okaitstres4
 • felismerjük hogy az adott helyzeten változtatni nem tudunk, és az erönket egyébre fordítjuk
 • pozitív hozzállást alakítunk ki
 • megőrizzük humorérzékünket
 • megtanuljuk dühünket építő jelleggel kimutatni és átalakítani teljesítményé
 • naponta húsz percet gyalogolunk
 • stressz naplót vezetünk

 "Egy csendes napon lazítani azt jelenti hogy egy nap örökkévalóságot élünk át"
                                                - kínai közmondás

Akcióterv:
1. Változtassunk gondolkozásmódunkon!

 • Értékeljük át helyzetünket, tegyük más megvilágításba a dolgokat
 • Pozitív gondolkozással, összpontosítsunk erösségeinkre, keressük a lehetösségeket

2. Változtassunk viselkedésünkön!

 • Legyünk segítőkészek, szervezettek, viccesek

3. Változtassuk meg életvitelünket!

 • Étkezzünk egészségesen, sportoljunk, meditáljunk, sétáljunk a természetben, strandoljunk, hallgassunk zenét, lazítsunk, stb.

stres3Indulatmenedzsment

Az indulatnak lehet egészséges és természetes jellege is ami segít felismerni és válaszolni egy adott vészhelyzetre. Sőt, mi több ha irányítjuk az indulatot nagyon intenzív motivációs erővé alakíthatjuk át.
Persze, ugyanakkor lehet romboló érzelem is, amitől elveszítjük önuralmunkat, és egy pillanat indulat megváltoztathatja életünket, munkánkat, és boldogtalanná tehet.

„Az életben az ember előbb megtanul járni és beszélni. Az idő teltével pedig megtanul leülni és hallgatni.” - Marcel Pagnol

Nagyon hasznos megtanulnunk az indulatot kezelni, lecsilapodni és haragunkat szertefoszlatni. Az emberek egyénileg tapasztalják meg az indulatot – ami egyeseknek idegesítő az másoknak csak bosszantó vagy éppen számba se veszik.Könnyüszerrel lecsillapodhatunk, ha:

 1. leírjuk azokat a dolgokat amitől dühbe gurulunk, így tudatosítjuk a dühöt kiváltó indokot és máris ellenörzésünk alatt van az indulat
 2. megértetjük meg a számunkra fontos személyekkel hogy állapotunk változtatni akarunk és elfogadjuk támogatásukat
 3. mély lélegzetet veszünk, és magunkaban ismételgetjük hogy minden ellenőrzésünk alatt van
 4. átérezzük indulatunk kiváltó okát, személyét és próbáljuk megérteni az ő álláspontját is, illetve fogadjuk el hogy semmi és senki sem lehet tökéletes
 5. lazítunk
 6. önbizalmunk erős elnyerjük a többiek bizalmát is
 7. megtanuljuk a másik felet is meghallgatni
 8. megismertetjük a többiekkel elvárásainkat és céljainkat
 9. éljük életünket
 10. megbocsájtunk