reikiUsui Shiki Ryoho – a hagyományos Reiki

A Reiki univerzális energia (qi, -ki vagy prána, ahogy másképp is megnevezik)  lazító, stresszoldó és nem utolsósorban életminőségjavító japán energiatechnika, amit önmagunk vagy mások fele irányíthatunk jótékony célból .

A Reiki egy olyan beavatáson alapuló módszer és energiatechnika ami egyben kiváló út a szellemi- és személyiség fejlesztésben, segít a fizikai-, az érzelmi- és a szellemi szinteknek a kiegyensúlyozásában.

„A test meggyógyulhat a lélek által, és a lélek a test által.”
                                                                                      - Oscar Wilde
A Reiki, mint név, két szótagból (kanji) tevődik össze, a REI – ami  egyetemeset, kozmikusat, istenit, szellemit, életet, és szeretetet jelent, míg a KI – energiát, életerőt. Összekötve ezt a két szótagot érthetjük meg igazán mi is  a Reiki: Szellemi Energia, Univerzális Energia, Egyetemes Életerő, Feltétel Nélküli Szeretet, stb.

A kvantum fizikában, úgyanúgy mint az ezoterikus tudományokban, az energia a lét alapeleme. Így az emberi test, a gondolatok, az érzelmek különböző frekvencián rezgő energiákból tevődnek össze. Az Egyetemes Életerő Energiával – Reikivel – egészségesebbek, szebbek, elégedettebbek, kiegyensúlyozottabbak leszünk önmagunkkal és környezetünkkel.

A Reiki jótékony hatásának tudhatjuk be a szervezetünk energia kiegyensúlyozódását, a mindennapos stressz és az érzelmi feszültségek csökkenését váltja ki, segíti a szervezetünk méregtelenítését és belső tiszítását, fejleszti a pozitív gondolkodást és szemléletet, illetve a logikus racionális gondolkozást hozza összhangba a kreativitással és intuicióval.
                                                                   
A Reiki nem vallás, de ugyanarról beszél mint a földkerekség minden vallása: a Feltétel Nélküli Szeretetről. Segít tiszteletben tartani és szeretni önmagunkat, segít leküzdeni az általunk elmélyített szakadékot önmagunk és a többiek között, visszaállítja a harmóniát személyünk és környezetünk között.

A Reiki mentes dogmáktól, tiltásoktól, feltételektől, elfogad minden tanítást és világszemléletet, és ugyanakkor egyike a legszebb és legtisztább módja önmagunkat megismerni. Más gyógytechnikákkal egyszerre (párhuzamosan) gyakorolható, a felírt gyógykezelés betartásával.

reiki-soare

Reiki kezelés ideje alatt tilos az energiaközvetítésre összpontosítani, a Reiki magától müködik, tenyerünket a kezelendő testrészhez közelítjük és magától beindul az energia közvetítés, mi csak energia átvezető csatornaként müködünk (akár egy antenna).

A Reiki technika továbbtanulása szóban száll mesterről diákra, és így magyarázható hogy a történetét tekintve több változatot ismerünk. A valójában többezer éves elfelejtett technikát a japán Mikao Usui elevenítette fel a XX. század húszas évei elején.

Maga, Mikao Usui, 1865 augusztus 15.-én született Japánban.
A feljegyzések szerint a keresztény teológus Usuinak széles érdeklődési köre volt, amibe beletartozott az orvostudomány, a pszichológia és a költészet. Szellemi téren kereste Jézus és Buddha csodatevéseinek a magyarázatát, így jutott fel a Kurama hegyre ahol három hetes böjt és meditáció révén megvilágosodott, és újra felfedezte a kézrátételes gyógyítást, amit Reikiként adott tovább tanitványainak.

Usui 5 alapszabálya:reiki-usui1
Ma nem mérgelödők!
Ma nem idegesedek fel!
Szülőimet, tanítóimat, szomszédaimat mától tiszteletben tartom!
Mától tisztességes munkával keresem meg a kenyerem!
Ma tiszteletet és szeretet érzek minden előlény iránt!

Usuinak több tanitványa volt, többek között Chuyiro Hayashi és Hawayo Takata asszony, ez utóbbinak köszönhető hogy a Reiki technika elterjedhetett a nyugati civilizációban is és később világszintű szellemi mozgalommá nöhette ki magát.

A hagyományos Reiki fokozatai:    
Mikao Usui idején nem léteztek fokozatok, azokban az időkben a tanitványok a tudást és a behangolásokat szerre kapták szellemi fejlődésük szerint, és aki megérdemelte, azt mesterré avatták. A Reiki tanításokat először Hayashi mester osztotta fel fokozatokra, így mérte fel a tanitványai szellemi fejlődését – ezt vette át Takata asszony is.

Első Fokozat: a behangolás után kézrátétellel tudunk már kezelni, úgy saját személyünket mint másokat is. A kezünket a fejünktől kezdve a lábunk fele haladva teszük különböző poziciókba, követve a test chakráit elöl és hátul, illetve a fájdalmas helyekre.

Második Fokozat: a behangolás után megkapjuk az első Reiki szimbólumokat amelyekkel kézrátétellel nagyobb hatékonysággal tudunk kezelni és alkalmazásukkal célirányosan tudunk energiát közvetíteni. Ezen a szinten a szimbólumok segítségével a helyiségeket megtisztíthatjuk a negatív energiától, élelmet, ételt tölthetünk fel energiával, de fényt is küldhetünk távolságra, és védmezőt is hozhatunk létre.

Harmadik Fokozat: a behangolás után az új szimbólumokkal megtanuljuk a behangolás szertartását és mindent ami a Reiki továbbításáthoz szükséges.

reiki-clopoteReikihez füzödő kérdések

Hogyan müködik a Reiki energia?

Egyszerüen, a Reikivel továbbközvetitjük mint egy csatorna az energiát, a kezelés ideje alatt a kezünket rátesszük a másik személyre, és ha szüksége van rá akkor megkezdődik az energia átadás egész addig amíg szükséges.

Ki gyakorolhatja a Reikit?

A Reikit megtanulni és gyakorolni könnyű és mindenki számára elérhető, nincs szükség előzetes ezotérikus felkészültségre, nem kell bonyolult meditációs- vagy légzésgyakorlatot elvégezni, nem kell vizualizálni. Behangolás után bárki gyakorolhatja az energia átadást, még akkor is ha nem hisz a Reiki hatásában. A Reiki gykorlását könyvből nem lehet megtanulni, mert ezt a technikát Reiki mestertől vesszük át a behangolás által. A behangolás olyan szertartás amivel egymagunk dolgozhatunk az Univerzális Energiára való ráhangolódással.

Mi történik a behangolás után?reiki-floare
A behangolás hatása egyéni, mindenkire másképp hat, aszerint hogy milyen a személyes vibrációnk a behangolás pillanatában. A behangolás után három hetes tisztulási időszak következik, ami alatt kiegyensúlyozódik az energia minden szinten- fizikailag, érzelmileg és szellemileg. Ezáltal jobban müködik szervezetünk, könnyebben gyógyulunk, csökkenek a fájdalmaink, kibontakozik az egyéniségünk, könnyebben megoldjuk feladatainkat és fejlődik az intuiciónk. Feloldja a félelmeket, a stresszt, a depressziót bennünk és környezetünkkel is könnyebben és jobban értekezünk.

Mellékhatása és ellenjavallata nincs.